A znate li tko je bio šef Kolindi Grabar Kitarović te 1992.?

A znate li tko je bio šef Kolindi Grabar Kitarović te 1992.?

-

Kolinda Grabar Kitarović svojim je govorom u Lisinskom povodom 25. godišnjice priznanja Hrvatske evocirala sjećanja na suradnju s diplomatima kada je još bila studentica i radila u ministarstvu.

Tu nije spomenula tada joj, ali i nešto kasnije joj nadređenog ministra, u konačnici i premijera, Ivu Sanadera.

Manje je poznato da je 1992. godine Sanader bio ministar znanosti i tehnologije, svakako manje od njegovog staža u vanjskim poslovima. U ministarstvu vanjskih poslova postaje zamjenik ministra već 7. siječnja 1993. godine, a i Kolinda Grabar Kitarović se iste godine zapošljava u Ministarstvu vanjskih poslova. Dodajmo i da se iste godine učlanila u HDZ.

 

 

Njihove karijere ostaju prilično isprepletene. U prvom premijerskom mandatu Ive Sanadera, od 2003. godine do 2005. Grabar Kitarović postaje ministricom europskih integracija, a nakon toga pa sve do kraja prvog Sanaderovog mandata postaje i ministrica vanjskih poslova.

Nakon 16 godina suradnje s Ivom Sanaderom, Grabar Kitarović odlazi u diplomaciju van Hrvatske, kao veleposlanica u SAD-u te kao asistentica generalnog tajnika NATO-a. Vraća se 2015. i postaje predsjednica.

Glasnogovornik Ureda predsjednice, Luka Đurić, potvrdio je da je Kolinda Grabar Kitarović u vrijeme priznanja Hrvatske, prije točno 25 godina, radila kao studentica u međunarodnom odjelu Ministarstva znanosti. Više o predsjedničinim aktivnostima te godine možete čitati OVDJE.

Izvor: Goran Stanzl
Autor teksta:

N1 Hrvatska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*