Kolinda poručila studentima u Švedskoj: Saudijska Arabija i Katar gradnjom džamija šire utjecaj na Balkanu

Kolinda poručila studentima u Švedskoj: Saudijska Arabija i Katar gradnjom džamija šire utjecaj na Balkanu

-
  

“Prijetnja stabilnosti u jugoistočnoj Europi su rastući utjecaj Saudijske Arabije i Katara”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović pred studentima Univerziteta Lund, gdje je održala predavanje na temu „Jugoistočna Evropa – Poligon za dokazivanje europske i evroatlantske odlučnosti i solidarnosti“.

“U Hrvatskoj to ne prihvaćamo”

Naime, predsjednica je prilikom nedavnog posjeta Švedskoj naglasila kako Katar i Saudijska Arabija šire svoj utjecaj među stanovništvom kroz izgradnju džamija i drugih investicija.

“Bogate zemlje s Bliskog istoka imaju pravo pomagati muslimane, ali nemaju se pravo miješati u našu politiku. Mi u Hrvatskoj to nikako ne prihvaćamo. A ni niko drugi ne bi trebao”, rekla je hrvatska predsjednica. Kako je naglasila, muslimani su oduvijek bili dobro integrirani u Hrvatskoj, ali se sada vidi kako je islam počeo nicati u regiji.

Profesorima i studentima Univerziteta poručila je kako su međunarodna zajednica, Evropska unija i NATO u prošlom desetljeću izgubili usredotočenost na jugoistočnu Europu i zanimanje za nju.

Na službenoj stranici Kolinde Grabar Kitarović piše se detaljno o predavanju u Lundu, no ne spominju se primjeri Katara i Saudijske Arabije te ruski špijuni. No, taj dio izlaganja naglašen je na službenoj stranici Univerziteta Lund, koja je prenijela izlaganje hrvatske predsjednice. 

Index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*