Nezakonito poslovanje, Kriminal SDA i Salke Selmana u Razvojnoj banci

Nezakonito poslovanje, Kriminal SDA i Salke Selmana u Razvojnoj banci

-
Razvojna banka Federacije BiH trenutno posluje bez punog sastava Uprave banke, i sa krnjim Nadzornim odborom, čime je ozbiljno ugrožena transparentnost njenog rada, potvrdio je to za agenciju Patria izvor iz ove banke, koji upozorava na ozbiljne propuste u jednoj od najznačajnijih finansijskih institucija Federacije.

Iako je od pet članova Uprave banke za tri člana istekao mandat prije nekoliko dana, Nadzorni odbor još nije ni raspisao konkurs za imenovanje novih članova ili produžio mandat starim članovima Uprave. Istovremeno, već nekoliko sedmica nisu popunjena sva mjesta ni u Nadzornom odboru banke iako je okončana sva konkursna procedura za popunjavanje Nadzornog odbora.

Bankom trenutno upravlja predsjednik Uprave, Salko Selman, koji je na ovu poziciju došao kao prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA). Selman je do imenovanja na čelo Razvojne banke FBiH bio član Predsjedništva SDA.

Sekretar banke Fuad Purišević također je razriješen sa ove pozicije. Razrješenje je izveo Selman, iako prema Zakonu o Razvojnoj banci to nije mogao učiniti bez odluke Nadzornog odobra, čima je prekršio i Statut i Zakon o Razvojnoj banci. Zbog ovog propusta Nadzorni odbor bi trebao izreći sankciju, ali to se nije desilo.

„Ovakvim odnosom otvorena je mogućnost da SDA upravlja u potpunosti novcem Razvojne banke uz pomoć Selmana“.

„Predsjednik Uprave Selman je već ranije prekršio ovlasti, kada je sam, bez saglasnosti Nadzornog odbora smijenio sekretara Puriševića. Nadzorni odbor je taj koji imenuje i razrješava i sekretara banke, ali i članove Uprave banke. Ovdje se opravdano postavlja pitanje koga Nadzorni odbor hitno treba-mora smijeniti i ko opstruira zakonito poslovanje banke“.

Razvojna banka FBiH funkciniše tako da odluke u banci donosi Uprava banke, nadpolovičnom većinom. Uprava banke broji četiri člana i predsjednika Uprave. Selman jeste predsjednik Uprave, ali odluke ne može donositi bez saglasnosti još najmanje dva člana Uprave.

Upravu razvojne banke, uz Selmana, do sada su činila dva člana iz HDZ-a, jedan iz SBB-a i jedan član iz SDA. To su mr. sc. Marijan Oršolić, potpredsjednik Uprave, Dalibor Milinković, v.d. izvršni direktor za projekte i razvoj, dr. sc. Mersiha Slipičević, v.d. izvršni direktor za upravljanje rizicima i Senija Bubić, v.d. izvršni direktor za podršku poslovanju.

Svaka odluka koju Selman donosi bez saglasnosi ostalih članova Uprave je krajnje upitna.

Razvojna banka FBiH već je opterećena hipotekom da je SDA u Nadzorni odbor imenovala članove koji obnašaju i stranačke funkcije, što je protivno Zakonu o Razvojnoj banci FBiH. Senija Bubić istovremeno je i član Uprave Razvojne banke i član Predsjedništva SDA kao i predsjednica Asocijacije žena SDA i članica Kadrovske komisije ove stranke. Sumnja se i na to da je Banka nekim od članova Nadzornog odbora, koje je imenovala SDA, dodjeljivala kredite, što je također protivno zakonu.

(Vijesti.ba / NAP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*