Prenosnik bolesti spavanja  Smrtonosna muha: Ako vas ona ugrize ne piše vam se dobro…

Prenosnik bolesti spavanja Smrtonosna muha: Ako vas ona ugrize ne piše vam se dobro…

 

Muha cece je veoma opasna, a njen ugriz je strašno neugodan, ali to nije jedini problem ako vas kojim slučajem ugrize

Naime, ovaj insekt je u svijetu poznat kao prenosnik bolesti spavanja.

Ovo na prvi pogled može izgledati kao benigna bolest, ali koliko spavanje uopšte može biti opasno?

Neliječena bolest spavanja najčešće je smrtonosna. Kao i brojne druge suptropske bolesti i bolest spavanja dugo vremena nije bila jedna od prioriteta farmaceutskim kompanijama za proizvodnju lijekova.

Međutim, čak ni naučnici nisu bili potpuno sigurni kako se ova smrtonosna bolest širi među ljudima.

Kako piše BBC, postoje dve ključne vrste bolesti spavanja i obje su rezultat zaraze parazitom “Trypanosoma brucei rhodesiense” i “T.b. gambiense”, nazvane prema afričkim regijama gdje se i pojavljuju.

“Gambiens” je najčešća u zapadnoj Africi, a “rhodesiense” u istočnoj Africi. Zapadnoafrička varijanta je odgovorna za otprilike 95% svih slučajeva zaraze i ponekad je potrebno nekoliko godina kako bi ubila pacijenta. S druge strane, istočnoafrička varijanta može ubiti čovjeka u roku od nekoliko mjeseci.

Prvi simptomi nakon ugriza su najčešće povišena tjelesna temperatura praćena glavoboljama i bolovima u mišićima. Kako bolest napreduje, pacijenti su sve više umorni i sve češće spavaju, pa je tako bolest i dobila ime.

Lijekovi mogu pomoći, ali neki su toksični i ljudima mogu nanijeti više štete nego koristi, posebno ako se paraziti prošire po mozgu.

Međutim, bitno je napomenuti da bolest spavanja nije ni izbliza toliko smrtonosna kao što je nekad bila. Početkom dvadesetog stoljeća, stotine hiljada ljudi su oboljevale svake godine, ali već u drugoj polovini prošlog vijeka bolest je stavljena “pod kontrolu”.

Velika epidemija sedamdesetih

Tek nekoliko godina kasnije došlo je do velike epidemije koja je suzbijena tek u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Sve naprednijim dijagnostičkim sredstvima i programima ranog liječenja bolest je svedena na manje od 3.000 dijagnosticiranih slučajeva prošle godine.

Kao i uvijek, službene brojke ne daju cijelu sliku i istraživači vjeruju da postoje brojni nedijagnosticirani pacijenti širom ruralne Afrike.

Naučnike mnogo više brine to što su neka nova istraživanja pokazala da je parazit koji uzrokuje bolest mnogo kompleksniji nego što se ranije mislilo.

Istraživanja objavljena u septembru 2016. godine pokazala su da parazit uspješno preživljava u koži i masnom tkivu žrtava. Do sada se vjerovalo da je bolest spavanja isključivo krvna bolest zato što je parazita “Trypanosoma brucei” dosta lako otkriti u krvi oboljelih.

Međutim, kako je to ispričala Anette Mccloud sa Univerziteta u Glazgowu, parazit u koži može dovesti do toga da neko samo prenosi bolest iako ne pokazuje simptome. Muha cece koja bi ugrizla takvu osobu mogla bi pokupiti takve parazite i prenijeti ih na nezaraženu osobu. To istraživanje moglo bi da pojasni zašto je došlo do epidemije bolesti spavanja u sedamdesetim godinama.

– Imali smo slučaj gdje pacijent rođen u Sijera Leoneu 29 godina nije išao u svoju domovinu. Jednom kad je otišao tamo, odjednom je pokazivao simptome kasne bolesti spavanja. To znači da godinama možete prenositi parazite i ne pokazivati bilo kakve simptome – zaključila je Mccloud.

 

Autor: (M. M.)

avaz.ba

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*